تراشه یا چیپست (سیستم روی چیپ SOC) یکی از مهمترین اجزای تجهیزات الکترونیکی و در حقیقت در حکم مغز دستگاه محسوب میشود. اما تراشهها یا چیپستها چه هستند؟ برخی افراد اشتباهاً چیست را با پردازنده مرکزی یکی میدانند؛ اما در حقیقت تراشه یک برد و مدار مجتمع است که اجزای مختلفی مانند CPU، GPU، مودم، واحد پردازش تصویر دوربین یا ISP، حافظه رم، حافظه داخلی و … را در خود جای داده و اغلب در دستگاههای قابل حمل مانند گوشی موبایل، تبلتها و برخی لپتاپها و همچنین تلویزیونها و تجهیزات هوشمند، خودرو و … به کار میروند.
بازار تراشه و چیپست در اختیار کمپانیهای مطرحی مانند کوالکام، سامسونگ، مدیاتک و … قرار دارد؛ هر چند عمده ساخت تراشههای متعلق به این کمپانیها توسط TSMC و بخشی دیگر از آن توسط سامسونگ ساخته میشود و روی قیمت انواع گوشی سامسونگ تاثیرگذار است. برای اینکه فرآیند طراحی و ساخت چیپست را بهتر درک کنید در ایتدا باید بدانید معماری پردازندههایی که در تراشه موبایل به کار میرود با معماری پردازندههای کامپیوتر و لپتاپ متفاوت است. یک پردازنده موبایل از هستههای پردازشی تشکیل شده است. بسته به پردازنده و طراحی آن ممکن است همه هستههای پردازشی از یک نوع معماری یا از چند نوع معماری ترکیبی بهره ببرند.
روال تولید تراشههای موبایل (و پردازندههای استفاده شده در آنها) به این شکل است که هر ساله شرکت ARM معماریهای جدید هستههای پردازندههای موبایلی را در انواع اقتصادی، میانرده و پرچمدار معرفی و ارائه میکند. در ادامه کمپانیهایی مانند کوالکام، مدیاتک، سامسونگ و گوگل با خرید لایسنس معماریهای ARM و استفاده از آنها تراشههای خود را طراحی میکنند و در نهایت این تراشهها توسط TSMC،سامسونگ و … ساخته میشوند. این تراشهها توسط کمپانیهای مالک (کوالکام، مدیاتک و …) به کمپانیهای تولیدکننده موبایل (شیائومی، موتورولا و …) فروخته و ارسال میشوند.
نکته دیگری که در بررسی تراشهها اهمیت دارد لیتوگرافی و سطح فناوری مورد استفاده در ساخت آنها است. در زمان نگارش این مطلب تراشههای 4 نانومتری روی گوشیهای پرچمدار در حال عرضه هستند. تراشههای 3 نانومتری داخل کارخانهجات شرکتهای سازنده در حال تولید هستند و شرکتهای سازنده برتر مانند TSMC در حال آماده شدن برای رسیدن به لیتوگرافی و فناوری ساخت 2 نانومتری هستند. در ادامه قصد داریم به مقایسه تراشههای اسنپدراگون کوالکام با سایر تراشههای مطرح مانند اگزینوس سامسونگ، مدیاتک و تنسور گوگل بپردازیم. با ما همراه باشید.
تراشههای اسنپدراگون شرکت کوالکام را میتوان برترین و محبوبترین تراشههای موبایل دانست. کوالکام مدتها است که در این بازار پیشتاز و موفق است، اما به مرور رقبایی مانند اگزینوس سامسونگ آن را به چالش کشیدند. پیشتر سیستم نامگذاری تراشههای کوالکام از سه رقم تشکیل میشد که گاهی با یک حرف نیز همراه میشد. (مانند 888 یا 778G) ولی تراشههای جدید این برند از سیستم نامگذاری تک رقمی همراه با شماره نسل تراشه (مانند Snapdragon 8 Gen 2) استفاده میکنند. هر چه عدد مدل تراشه اسنپدراگون و در ادامه نسل آن تراشه بالاتر باشد، تراشه قدرتمندتر و لیتوگرافی آن کوچکتر است. چیپستهای اسنپدراگون کوالکام در شماره مدلهای سری 8، 7، 6 و به تازگی مدل سری 4 به بازار عرضه میشوند.
در مقابل تراشههای اگزینوس سامسونگ قرار دارد. سامسونگ به نسبت سایر تولیدکنندگان پروسه متفاوتی را در تولید و فروش چیپست دنبال میکند. بر خلاف سایر کمپانیهای سازنده تراشه، سامسونگ تراشه اگزینوس را هم طراحی میکند، هم میسازد و در گوشیهای خودش مورد استفاده قرار میدهد. در بخش مقایسه بخش فنی این دو تراشه باید گفت اگزینوس سامسونگ همواره پا به پای اسنپدراگون جلو آمده است و همیشه رقیب سرسختی برای محصولات کوالکام محسوب میشده؛ هر چند هیچوقت نتوانست از زیر سایه تراشههای اسنپدراگون بیرون بیاید و در سیستمهای امتیازدهی اندکی ضعیفتر از کوالکام ظاهر میشد و کاربران نیز بارها نشان دادهاند که ترجیح میدهند گوشیهای گلکسی سامسونگ با تراشه اسنپدراگون را تهیه و استفاده کنند. اخیراً به نظر میرسد سامسونگ به خوبی صدای کاربران و طرفداران خود را شنیده و حالا تصمیم گرفته تا پرچمداران جدید سری گلکسی S23 خود را تنها با تراشه Snapdragon 8 Gen 2 به بازار عرضه کند. البته سامسونگ به طور کلی تراشههای خود را کنار نگذاشته و تصمیم دارد به کمک یک تیم حرفهای از متخصصان تا سال 2025 چیپستهای اگزینوس خود را احیا کند. در حال حاضر تراشههای میانرده و اقتصادی سامسونگ در سری محصولات گلکسی A این برند مورد استفاده قرار میگیرد.
مدیاتک کمپانی خوشنام تایوانی است که کار خود را با تولید تراشههای اقتصادی برای گوشیهای میانرده و ارزانقیمت آغاز کرد. مادامی که تراشههای اگزینوس سامسونگ و اسنپدراگون کوالکام به شدت مشغول رقابت و نبرد بودند، کمتر کسی فکر میکرد که مدیاتک با سرمایهگذاری و سیاستهای صحیح به سرسختترین و تنها رقیب کوالکام تبدیل میشود که بارها رتبه اول تراشه دنیا را با کولکام بده و بستان کند. در حال حاضر رقیب اصلی کوالکام نه سامسونگ بلکه به طور قطع مدیاتک است و این برند نشان داده میتواند عرصه را به شکلی جدی برای کوالکام تنگ کند. تراشههای مدیاتک در گذشته هلیو Helio نام داشتند ولی در حال حاضر با نام دیمنسیتی Dimensity در کنار یک شماره مدل اغلب 4 رقمی (Dimensity 100) معرفی میشوند.
بیشتر بخوانید: برنامه افزایش حافظه گوشی
تنسور تراشه اختصاصی گوگل برای گوشیهای پیکسل این شرکت است. اولین تجربه گوگل تراشه تنسور G1 در گوشیهای پیکسل 6 و دومین و جدیدترین تراشه اختصاصی گوگل، تنسور G2 در گوشیهای پیکسل 7 این برند است. هر دو پردازنده تنسور از فرآیند ساخت 5 نانومتری بهره میبرند و ساخت آنها بر عهده سامسونگ بوده است. در بخش فنی، سرعت و گرافیک تراشه تنسور به هیچ عنوان یارای مقابله و رقابت با تراشههایی مانند اسنپدراگون، اگزینوس و مدیاتک را ندارد. در این چیپستها گوگل بیشتر روی هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی متمرکز بوده است و تراشههای تنسور به واقع در این بخش عالی عمل میکنند تا حدی که در بخش گرافیک و عکسبرداری و فیلمبرداری ،جبران سختافزار نه چندان بهروز و قدرتمند این تراشهها جبران شده است. استفاده از هستههای قدیمیتر و معمولی در تنسور باعث شده است تا مقایسه آنها با چیپستهای برتر و پرچمدار از قبیل Snapdragon 8 کار بیهودهای باشد. در حقیقت در مقام مقایسه باید تنسور را با چیپستهای میانرده بررسی کرد که حتی در این مقایسه قدیمیتر بودن هستهها مشهود بوده؛ اما یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی عملکرد درخشانی را از خود نشان میدهد.
تعریف کاربرد روزمره برای گوشی موبایل طیف وسیعی از وظایف و قابلیتها را شامل میشود. در پایینترین سطح عملکرد که در گوشیهای اقتصادی شاهد آن هستیم این کاربردها شامل اینترنت خوب، شبکههای اجتماعی، دوربین کار راهانداز، بازیهای ساده، وبگردی، تماشای ویدیو میشود. در این سطح گوشیهایی که از تراشههای 24، 12 الی 6 نانومتری استفاده میکنند مناسب به نظر میرسند. تراشههایی از قبیل اسنپدراگون سری 4، اسنپدراگون سری 400 و سری 600، اگزینوس سری 1300، سری 850، مدیاتک سری Helio، مدیاتک دیمنسیتی سری 700 برای این نوع کاربری مناسب هستند.
کاربری گوشیهای میانرده علاوه بر موارد فوق شامل انجام همزمان و مولتیتسکینگ برنامهها و اپلیکیشنها، دوربینهای چندگانه با کیفیتتر با امکان فیلمبرداری FHD و حتی 4K و نرخ فریم بالا و همچنین انجام بازیهای روز میگردد. تراشههایی با لیتوگرافی 5 تا 7 نانومتری از قبیل اسنپدراگون سری 700، اسنپدراگون سری 7، مدیاتک سری 1000 و سری 8000 و همچنین اگزینوس 1280 برای این نوع کاربری مناسب هستند.
تراشههای مجهز به پردازنده مناسب برای گوشی های گیمینگ و بازی دقیقاً قدرتمندترین تراشهها و بهروزترین آنها از نظر فناوری ساخت و قدرت پردازشی و فرکانس کاری بالا هستند. البته ویژگی مهمتر از پردازنده مرکزی، واحد پردازش گرافیکی این تراشهها است که باز هم مجهز به برترین GPU موجود در بازار هستند. واحد پردازش گرافیک تراشههای پرچمدار جدید حتی از قابلیت رهگیری پرتو در بازیهای سازگار پشتیبانی میکنند؛ قابلیتی که حوزه بازیهای موبایل را یک قدم به بازیهای کامپیوتری نزدیک میکند. تراشههای جدید مناسب بازی و فعالیتهای سنگین از لیتوگرافی 4 تا 5 نانومتری بهره میبرند و از میان آنها میتوان به مدلهایی از جمله اسنپدراگون سری 800، اسنپدراگون سری 8، مدیاتک دیمنسیتی سری 900، دیمنسیتی سری 9000، اگزینوس 2100 و اگزینوس 2200 اشاره کرد.
نوشته شده در :
۱۶ بهمن ۱۴۰۱
بروزرسانی شده در :
16 تیر 1403
بازدید ها :
64 بازدید
جدید ترین نوشته ها :
راهنمای خرید گوشی ارزان تا 5 میلیون تومان
مقایسه دوربین آیفون 15 و آیفون 16 | کدام بهتر است؟
گوشی های میان رده | توازن کامل بین قدرت و قیمت
آموزش تغییر فونت گوشی سامسونگ | ظاهری جدید به گوشیتان بدهید
راهنمای خرید اینترنتی گوشی | انتخاب درست یا ریسک؟
نقد و بررسی ایرپاد مکس اپل | صدای لوکس با پورت جدید
نظرات کاربران